Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Ενδείξεις ανεπάρκειας

Του Άρη Ι. Τάτση.

Πρόσφατα (9-3-2022) συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο. Ένα από τα θέματα ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τους “προστατευόμενους μάρτυρες”. Διαφώνησαν έντονα οι υπουργοί Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε τη διάσταση απόψεων και ανακοίνωσε ότι η εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση αναβάλλεται. Για όποιον ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες παραθέτω σχετικό δημοσίευμα της bankingnews.gr (https://www.bankingnews.gr/speculator/articles/614445/entasi-adoni-tsiara-gia-diataksi-sxetika-me-tous-prostatevomenous-martyres-tis-novartis-entono-paraskinio ), το οποίο βεβαίως δεν έχει διαψευστεί.

Περίμενα καιρό αυτό την ευκαιρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, εμφανίζει ενδείξεις ανεπάρκειας. Αλλά πολλοί από εσάς έχετε μια “αλλεργία” στις νομικές λεπτομέρειες. Τα λέτε “νομικίστικα” και δε θέλετε να ασχολείστε μαζί τους. Κακώς. Εσείς χάνετε.

Αφού όμως ο Τσιάρας μας έδωσε τη δυνατότητα, ας μην καθυστερούμε. Εδώ δεν τίθεται θέμα τι λέει ο νόμος. Είναι πιο απλά τα πράγματα.

Προφανώς αντιλαμβάνεστε όλοι ότι για λόγους στοιχειώδους σοβαρότητας στο υπουργικό συμβούλιο, ιδίως στα θέματα της εισήγησης των νομοσχεδίων, απλώς ανακοινώνονται αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Ο, τιδήποτε διαφορετικό θα ήταν εντελώς ασόβαρο.

Τα νομοσχέδια είναι μακροσκελή κείμενα στα οποία φτάνουν να κάνουν διαφορά μέχρι και τα κόμματα και οι τελείες. Πότε θα τα διαβάσει ο υπουργός για να εκφέρει άποψη; Και ένας μήνας δεν αρκεί για να ενημερωθεί ο υπουργός. Ανθρωπίνως δεν μπορεί καν να φέρει σε πέρας μόνος του αυτό το έργο. Μια πτυχή μόνο του θέματος είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί το περίφημο “συγκριτικό δίκαιο”, τι ισχύει δηλαδή στα άλλα κράτη. Δε συνεχίζω, καταλάβατε. Γι’ αυτό υπάρχουν οι σύμβουλοι του υπουργού κι αν χρειαστεί και επιτροπές ειδικών. Μόνο κατ’ αυτό τον οργανωμένο τρόπο μπορεί ο κάθε υπουργός να έχει εμπεριστατωμένη άποψη για κάθε νομοσχέδιο που τίθεται υπόψη του υπουργικού συμβουλίου.

Κι αφού έχει γίνει όλη αυτή η διαβούλευση ο κάθε υπουργός που εισηγείται ένα νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο ουσιαστικά έχει βολιδοσκοπήσει εκ των προτέρων τους άλλους υπουργούς όσον αφορά τις σχετικές απόψεις τους. Αν έχει εξασφαλίσει συμφωνία, φέρνει το νομοσχέδιο. Αν όχι, φροντίζει τουλάχιστον να μην εκθέσει την κυβέρνηση και ακολούθως βλέπει πως θα πράξει με το νομοσχέδιο στο μέλλον.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για υποχρέωση της χώρας μας να ενσωματώσει τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δίκαιό μας. Δε μπαίνω στην ουσία του θέματος αν είναι σωστές οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Δεν πρόλαβα να τις μελετήσω. Κρατήστε μόνο ότι και κατά την ενσωμάτωση οδηγιών της Ε.Ε. η χώρα μας και τα άλλα κράτη μέλη έχουν περιθώριο να προσαρμόσουν τις σχετικές διατάξεις στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, εντός βεβαίως του πνεύματος της οδηγίας. Η επιτροπή της Ε.Ε. ελέγχει περιοδικά αν ενσωματώθηκαν οι οδηγίες εμπρόθεσμα και ορθά.

Ο Τσιάρας λοιπόν, ο οποίος επειγόταν να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, προφανώς επεχείρησε να αιφνιδιάσει τους άλλους υπουργούς. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αυτοί αντέδρασαν τόσο έντονα. Έτσι μας έδωσε απτό δείγμα ανεπάρκειας.

Ήδη εύλογα σκέφτεφτε ότι δε σας “καίγεται καρφί” για τους “προστατευόμενους μάρτυρες”. Σας καταλαβαίνω. Έχετε πολύ σημαντικότερες σκοτούρες. Όπως κι εγώ.

Σας νοιάζει όμως και σας ζεματάει ο νόμος για τη συνεπιμέλεια. Και τους χωρισμένους και τους παντρεμένους. Κι αυτούς που είναι σε μόνιμη σχέση κι αυτούς που σκέφτονται να χαμογελάσουν στο άλλο φύλο. Τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός. Σύντομα θα αναρτηθεί παλαιότερο άρθρο μου για τη συνεπιμέλεια.

Σάμπως είναι μικρό θέμα ο πτωχευτικός νόμος; Πάμπολλοι χρωστάτε. Κι ίσως μια λύση είναι η πτώχευση, ώστε να απαλλαγείτε από τα χρέη σε τριάμιση ή πέντε χρόνια (αυτό που σας είπαν για απαλλαγή από τα χρέη στον ένα χρόνο οι περισσότεροι από εσάς απλά ξεχάστε το). Η πτώχευση όμως έχει βαρύτατες συνέπειες ακόμα και για την καθημερινή ζωή σας. Είναι λογικό να θέλετε “πριν πατήσετε το κουμπί” να γνωρίζετε πολύ καλά που ακριβώς θα σας οδηγήσει αυτή η διαδικασία. Ασφάλεια δικαίου λέγεται. 23 γεμάτα χρόνια δικηγόρος δεν έχω ξαναδεί δικαστές να εκφράζονται έτσι για τις νομοτεχνικές αστοχίες του νόμου που εφαρμόζουν. Τις λεπτομέρειες θα τις πούμε στα άρθρα που θα ασχοληθούν ειδικά με τον πτωχευτικό νόμο. Ποιος λέτε να εισηγήθηκε τους νόμους αυτούς;

Ταυτόχρονα όλοι σας θέλετε ο δικηγόρος στον οποίο αναθέτετε την υπόθεσή σας να ασχολείται με αυτή απερίσπαστος. Αμ δε. Πώς θα είναι απερίσπαστος όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης του χρωστάει μεγάλα ποσά πάνω από τριετία κι ο υπουργός τον δουλεύει ψιλό γαζί για το πότε θα του τα δώσει, ώστε να μπορεί κι αυτός να κάνει έναν προγραμματισμό;

Ευλόγως βέβαια αν υπάρξει διάψευση θα τη δημοσιεύσω. Έχω αρχίσει ήδη να “σκαλίζω” τα σχετικά άρθρα για τα θέματα που πιο πάνω εκτίθενται περιληπτικά.

Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/ ). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: