Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Κύκλωμα διαφθοράς στο Δήμο Αρταίων

Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.


Κάποιος αποφάσισε να καταγγείλει το γείτονά του για πολεοδομική παράβαση. Ο καταγγελλόμενος έτυχε να είναι πελάτης μου. Ο καταγγέλλων χρησιμοποίησε υπηρεσίες μηχανικού για να συντάξει την καταγγελία. Δεν αμφισβητείται. Προκύπτει από έγγραφα. Ο μηχανικός είναι πρώην δημοτικός σύμβουλος Αρταίων. Είχε εκλεγεί με το συνδυασμό του νυν Δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη. Ευλόγως και ο πελάτης μου προέβη σε αντίθετη καταγγελία. Όλα αυτά δεν είναι πρωτότυπα. Συμβαίνουν καθημερινά.


Το κουμπί της ιστορίας βρίσκεται στο εξής απλό. Η αρχική καταγγελία αφορούσε ένα τοιχάκι. Ακόμη κι αν γίνει δεκτή η καταγγελία κατά του πελάτη μου, με τον κατάλληλο χειρισμό απειλείται ένα μικρό πρόστιμο. Αντίθετα ο αντίδικος έχει προβεί σε πλείστες όσες πολεοδομικές παραβάσεις. Τοιχάκι το ρίχνεις και ξεμπερδεύεις, σπίτι δεν το ρίχνεις έτσι εύκολα. Όλοι ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η πολεοδομία ελέγχει και τον καταγγέλλοντα. Εύλογο ήταν το ερώτημα αν ο αντίδικος έχει νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα ή είχε άλλο λόγο να είναι “τόσο σίγουρος”.


Κρατήστε τα βασικά:

1. Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί τρεις νόμοι για νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ο ν. 4014/2011, ο ν. 4178/2013 και ο ν. 4495/2017. Αν θέλετε να πληροφορηθείτε αν ο γείτονάς σας έχει προβεί σε νομιμοποίηση, στις πρώτες δύο περιπτώσεις τα χαρτιά βρίσκονται στο τεχνικό επιμελητήριο (ΤΕΕ), ενώ στην τελευταία περίπτωση στην τοπική πολεοδομία. Αν έχετε έννομο συμφέρον, πρακτικά δηλαδή και μόνο αν συνορεύετε, μπορείτε να πάρετε αντίγραφα της δήλωσης νομιμοποίησης και των σχετικών δικαιολογητικών. Είναι βέβαιο ότι το ΤΕΕ θα σας εξυπηρετήσει. Η πολεοδομία υποχρεούται.

2. Κατά τον πρόσφατο ν. 4495/2017 μπορούν να νομιμοποιηθούν παραβάσεις που έγιναν μέχρι 28-7-2011.

3. Υπάρχουν αεροφωτογραφίες που το κάνουν φως φανάρι πότε χτίστηκε και τι. Θα σας τις βρει ο μηχανικός σας.


Η αεροφωτογραφία βρέθηκε. Τα κτίρια δε μπορούσαν να νομιμοποιηθούν.


Τρεις υπάλληλοι της πολεοδομίας φέρονταν για πολύ καιρό παραπάνω από περίεργα. Οι δύο από αυτές κυριολεκτικά έφτασαν να παίζουν τον “παπά” με τα χαρτιά της υπόθεσης. “Εδώ χαρτιά, εκεί χαρτιά, που είναι τα χαρτιά”. Από την πρώτη στιγμή που το συνειδητοποίησα κοινοποιούσα τα έγγραφα και στο δήμαρχο με την ιδιότητά του αυτή, ώστε ή να τις ελέγξει πειθαρχικά ή να αναλάβει αυτός την ευθύνη. Ουδεμία απάντηση έλαβα από αυτόν.


Προς το παρόν δε σας λέω τίποτε άλλο. Υπέβαλα μήνυση για εξόχως σοβαρό κακούργημα, πλην βεβαίως των άλλων αδικημάτων. Η ανάκριση είναι μυστική.


Καταλαβαίνετε όμως ότι είναι αδιανόητο οι υπάλληλοι αυτές να συνεχίσουν να χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα, οπότε ευλόγως αυτές οι διαδικασίες είναι μακρόσυρτες. Υποβλήθηκε τέτοια αίτηση στο δήμαρχο προκειμένου να αφαιρέσει όλους τους φακέλλους από τις κυρίες αυτές και να θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.


Πέρασαν δυο βδομάδες. Καμία απάντηση. Δε σχολιάζω το ποινικό σκέλος. Αυτό θα το ερευνήσει η δικαιοσύνη.

Ο δήμαρχος έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στους δημότες. Ας πρόσεχε.


Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: