Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε
 • ΞΕΒΡΑΚΩΣΤΕ ΤΟΥΣ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Τα funds πλέον παίρνουν αβέρτα τα σπίτια των δανειοληπτών με τους πλειστηριασμούς. Ποιος φταίει; Αυτοί που τα παίρνουν ή εσείς που τους παρατηρείτε άπραγοι, λες κι αυτά συμβαίνουν σε χώρα μακρυνή κι εξωτική;

  Πάμε μαζί αργά…

  Οι τράπεζες πουλάνε τα δάνεια στα funds, δηλαδή σε εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και ειδικεύονται στο ξεκοκκάλισμα των κόκκινων δανείων. Ίσως δούμε σε επόμενο άρθρο ποια είναι αυτά τα περιώνυμα funds.

  Επειδή τα funds έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό υποχρεωτικά από το νόμο αναθέτουν την εκπροσώπησή τους στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια (ν. 3156/2003 και 4354/2015).

  Ένα από τα σχήματα πώλησης των κόκκινων δανείων είναι και ο περίφημος “Ηρακλής”. Οι τράπεζες τιτλοποιούν τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή τα βάζουν σε ένα “σακί” και του ορίζουν μια αξία, όσο δηλαδή είναι το άθροισμα των χρηματων που οφείλονται. Τα δάνεια αυτά ομαδοποιούνται ανάλογα με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις τους σε αυξημένης, μεσαίας και μειωμένης εξασφάλισης. Τα αυξημένης εξασφάλισης απολαμβάνουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

  Αυτή ήταν μια δική μου προσπάθεια να σας εξηγήσω απλά και λαϊκά τι συμβαίνει. Μπορείτε να τα μελετήσετε και μόνοι σας, πιο διεξοδικά, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών (https://www.minfin.gr/-/programma-erakles-eroteseis-kai-apanteseis).

  Η ουσία είναι ότι οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (seniornotes) τους οποίους εγγυάται εξ ολοκλήρου το Ελληνικό Δημόσιο, είναι μεσοσταθμικά στο 38% της λογιστικής αξίας των συναλλαγών. Δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ λογιστικής αξίας δανείων, το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται τα 38 ευρώ (https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/business/69801/7-erotiseis-kai-7-apantiseis-gia-tin-agora-ton-kokkinon-daneion/).

  Ακολούθως οι τράπεζες πουλάνε τα δάνεια αυτά στα funds σε εξευτελιστικές τιμές. Όσο κι αν έψαξα δε βρήκα τίμημα πώλησης πάνω από 10% της ονομαστικής αξίας του δανείου (κεφάλαιο και τόκοι). Εντελώς ενδεικτικά ρίξτε μια ματιά στα δημοσιεύματα αυτά: https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/632415/baraz-poliseon-npes-apo-tis-trapezes-ypsous-12-5-dis-enanti-aksias-timimatos-1-dis-se-diastima-15-imeron-megali-dokimasia-gia-tis-apotimiseis, που αφορά πωλήσεις δανείων ονομαστικής αξίας 12,5 δις αντί ενός δις ευρώ, δηλαδή με τίμημα 8% της ονομαστικής αξίας (πιο απλά 80 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ ονομαστικής αξίας) και https://kifisiapress.info/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-m%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%84%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%83/, που αφορά πώληση δανείων ονομαστικής αξίας 1,2 δις αντί 10,8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή με τίμημα 0.9% (ναι, ναι, ναι 9 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ ονομαστικής αξίας).

  Επαναλαμβάνω τίμημα πάνω από 10% για δάνεια πλήρως εξασφαλισμένα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε πλήρως αξιόχρεο ακίνητο δεν έχω συναντήσει. Μην εμπιστεύεστε όμως τα λόγια μου. Θα σας κάνει άπειρο καλό, έστω κι αν για κάποιους από εσάς πονάει πολύ στην αρχή, να έχετε προσωπική, δική σας άποψη. Απλούστατο είναι. Ρίχνετε μια ματιά στο ίντερνετ.

  Αυτά τα δάνεια, τα εξασφαλισμένα με υποθήκη, είναι και εγγυημένα από το δημόσιο στο 100% της ονομαστικής αξίας. Βρέξει, χιονίσει, το fund που τα αγόρασε με βαριά 100 ευρώ για κάθε χιλιάρικο ονομαστικής αξίας, θα πάρει ολόκληρο το χιλιάρικο είτε από το δανειολήπτη είτε από το κράτος.

  Κάποιοι από τους δανειολήπτες παρακάλεσαν γονατιστοί, προφορικά ή και γραπτά, για ένα “κούρεμα” ή απλά και μόνο για μια ρύθμιση, δηλαδή μια συμφωνία να πληρώσουν ολόκληρη την ονομαστική οφειλή.

  Παραδόξως και βεβαίως όλως τυχαίως και συμπτωματικά οι τράπεζες απέρριψαν αυτά τα αιτήματα των πελατών τους, που τόσα κέρδη τους είχαν φέρει μέχρι τότε κι αποφάσισαν να δώσουν τα δάνεια στα funds αυτά, που υποτίθεται ότι μέχρι χθες δεν τα ήξερε ούτε η μάνα τους.

  Πιο χαρακτηριστική από όλες είναι η περίπτωση του δήθεν μεξικάνικου fund με την επωνυμία “Mexico Finance DAC”, το οποίο παραδόξως παράτησε τη ζεστασιά του Μεξικού κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στο βροχερό Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το fund αυτό μας έκανε τη χάρη να καταγγείλει σύμβαση δανείου για το αστρονομικό ληξιπρόθεσμο ποσό των 2,62 ευρώ (https://www.bankingnews.gr/koinonia/articles/653380/to-mexico-finance-dac-kataggellei-symvasi-daneiou-gia-2-62-evro-kanontas-amesa-apaitita-92-000-evro). Τα έξοδα του δικαστικού επιμελητή για την κοινοποίηση της καταγγελίας ήταν τουλάχιστον 43,40 ευρώ (εξαρτάται από την απόσταση της κατοικίας του δανειολήπτη από το γραφείο του δικαστικού επιμελητή). Γιατί το έκανε λοιπόν; Τροφή για σκέψη. Μόλις συνειδητοποιήσετε τι έκαναν και γιατί οι “μεξικάνοι απ’ το Δουβλίνο” θα αντιληφθείτε και τι συμβαίνει γενικώς με αυτή τη βρώμικη ιστορία.

  Επικαλούμενος λόγος της πώλησης των κόκκινων δανείων μπιρ παρά (λέξη τουρκική που σημαίνει για έναν παρά, για μια δραχμή) είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και εντεύθεν η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Αντιγράφω από το υπουργείο οικονομικών: “Ως συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος, το Ελληνικό Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme) «Ηρακλής» ξεκίνησε με στόχο να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά έως 30 δισ. ευρώ ή  κατά ποσοστό 40% επί του συνολικού αποθέματος…. Ο «Ηρακλής» εξυγιαίνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, αυξάνει την κερδοφορία τους και τους παρέχει έτσι τη δυνατότητα να ανακτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η  ενίσχυση της ανάκαμψης…”. Επιμένω. Καλύτερα να ρίξετε μια ματιά μόνοι σας (https://www.minfin.gr/-/programma-erakles-eroteseis-kai-apanteseis). Σας χρειάζεται να μάθετε να μεταφράζετε, να αποκρυπτογραφείτε αυτούς που γράφουν σε τέτοια γλώσσα.

  Και πάλι όλως παραδόξως, τυχαίως και συμπτωματικά δεν απασχόλησε τους φωστήρες που έδωσαν αυτή τη λύση η περίπτωση να χάριζαν τελείως ή μερικώς τα δάνεια στους δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες είχαν φέρει στις τράπεζες ένα σκασμό λεφτά ως κέρδη (τόκους) όσο καιρό μπορούσαν να πληρώνουν τις δόσεις τους και κυρίως ως φορολογούμενοι πολίτες είχαν ήδη τρεις φορές πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ισολογισμός εξυγιαίνεται και με τη διαγραφή του χρέους.

  Γιατί δεν προτιμήθηκαν οι δανειολήπτες, που έτσι κι αλλιώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρότειναν να πληρώσουν πολύ περισσότερα και αντί αυτού αποφασίστηκε να κάνουν πλούσιους κάτι δήθεν τυχάρπαστα κοράκια που υποτίθεται ότι μέχρι χτες δεν τα ήξερε κανένας; Τροφή για σκέψη.

  Αυτό ήταν το θεωρητικό πλαίσιο. Πιο “ζουμερό” είναι το πρακτικό κομμάτι.

  Κατά το νόμο η σύμβαση πώλησης των κόκκινων δανείων καταχωρείται στο ενεχυροφυλακείο Αθηνών, δηλαδή πιο απλά στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Ομοίως καταχωρείται και η σύμβαση με την οποία το fund αναθέτει την εκπροσώπησή του στην εταιρία διαχείρισης. Όλοι αυτοί (τράπεζα, fund και εταιρία διαχείρισης) υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στο δανειολήπτη την πώληση του δανείου και την ανάθεση της διαχείρισης με απλή επιστολή ή email.

  Επειδή όλοι αυτοί ξέρουν πολύ καλά που κρύβεται η απίστευτη βρωμιά που διέπραξαν, φροντίζουν να κρύβουν ως επτασφράγιστο μυστικό την τιμή πώλησης του δανείου.

  Αν εκδοθεί διαταγή πληρωμής δεν προσκομίζουν την ίδια τη σύμβαση πώλησης του δανείου, ακριβώς για το λόγο αυτό. Στη σύμβαση φαίνεται το τίμημα. Γι’ αυτό στο δικαστήριο προσκομίζουν την περίληψη της σύμβασης και απόσπασμα από τη σύμβαση όπου φαίνεται ότι πράγματι αυτό το δάνειο πουλήθηκε με αυτή τη σύμβαση. Βεβαίως κατ’ αυτό τον τρόπο σιωπηρά αποκαλύπτουν ότι έχουν πλήρη συναίσθηση της ενοχής τους.

  Για να τους ευχαριστήσετε όμως για την έμπρακτη απόδειξη θα πρέπει προηγουμένως να κάνετε το δικό σας κομμάτι της δουλειάς. Να λάβετε στα χέρια σας το κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο. Τη σύμβαση.

  Κατά το νόμο έλεγχο σε υποθηκοφυλακείο νομιμοποιούνται να διενεργούν μόνο οι δικηγόροι. Πραγματικά αξίζει τον κόπο και τη μικρή οικονομική θυσία. Σας αλλάζει τη ζωή. Η σύμβαση σε κάποιες περιπτώσεις έχει πάμπολλες σελίδες και στο υποθηκοφυλακείο πληρώνονται με το φύλλο για να σας δώσουν αντίγραφο. Θα τους μιμηθείτε. Θα ζητήσετε κι εσείς αντίγραφο των κρίσιμων σελίδων της σύμβασης. Θα σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες ο δικηγόρος σας.

  Τυχαίο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια οφειλή κατά την τράπεζα, κι ακολούθως το fund, της τάξεως των 100.000 ευρώ. Αν το γνωρίζετε κι έχετε απόδειξη στα χέρια σας ότι ο αντίδικός σας το αγόρασε για κάτω από 10.000 ευρώ κι ενδεχομένως είναι ταυτόχρονα εξασφαλισμένος με τη εγγύηση του δημοσίου, πόσα χρήματα είναι νόμιμο να λάβει ως κέρδος από αυτή τη συναλλαγή για να μη θεωρηθεί η συμπεριφορά του ακραία τοκογλυφική; Θα επανέλθουμε. Έτσι κι αλλιώς εδώ είναι το ζουμί.

  Αποκλείεται όμως να μη σχολιάσω ότι είναι απαράδεκτα μεροληπτικός υπέρ των τοκογλύφων ο νόμος σχετικά με το δήθεν σύστημα δημοσιότητας. Ο λαός μας το λέει “απέξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα”. Κρατήστε μόνο ότι οι συμβάσεις καταχωρούνται στο υποθηκοφυλακείο Αθήνας για λόγους δημοσιότητας. Δηλαδή για να μπορεί ο δανειολήπτης και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για το περιεχόμενο της σύμβασης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συμβόλαια που καταχωρούνται σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα. Κρατήστε το αυτό. Θα το βρούμε πάλι στη συνέχεια.

  Ταυτόχρονα σας προστατεύει και το δίκαιο του καταναλωτή για να διεκδικήσετε να λάβετε το κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο, τη σύμβαση πώλησης του δανείου. Υπάρχουν κι άλλες νομικές βάσεις για να λάβετε το κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο. Δεν είναι του παρόντος οι λεπτομέρειες. Όταν υπάρχει ανοιχτή πόρτα (το υποθηκοφυλακείο Αθηνών) δε χρειάζεται να πηδάτε μάντρες (το δίκαιο του καταναλωτή).

  Πάμε στο ζουμί. Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος απαγορεύεται. Αστικός Κώδικας, άρθρο 281. Στην περίπτωσή μας δεν πρόκειται απλά για καταχρηστική συμπεριφορά. Ο όρος “επονείδιστα καταπλεονεκτική συμπεριφοράουσιαστικά κολακεύει αυτό το έγκλημα κατά ενός ολόκληρου λαού.

  Απλά χρειάζεστε το χαρτί στα χέρια σας.

  Μόλις αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο, θα ανακαλύψετε ότι “ου παντός πλειν ες Κόρινθον”. Κατά γράμμα σημαίνει “δε γίνεται να πάει ο οποιοσδήποτε στην Κόρινθο” (https://www.periergos.gr/erotiseis/ti-simainei-i-frasi-oy-pantos-andros-es-korinthon-esth-o-ploys, https://www.loutrakiblog.gr/2016/08/22/%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BD-%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF/). Θα σας αφήσω αμετάφραστο τι εννοώ πραγματικά. Δεν αναφέρομαι πάντως στο οικονομικό κόστος του ελέγχου στο υποθηκοφυλακείο. Δε χρειάζεται ούτε να στενοχωρεθείτε ούτε βεβαίως να απογοητευτείτε. Η γνώση που αποκομίσατε ότι “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Αν θέλετε μια τάξη μεγέθους, με 100 φορές την αξία του δανείου σας τέτοια γνώση ούτε που θα διανοούσαστε ότι μπορείτε να την αγοράσετε. Απλώς ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο για να την “αποκωδικοποιήσετε”.

  Και πάντως μην μείνετε αδρανείς. Ξεκουνηθείτε.

  Πρώτον μην πετάτε τις επιστολές που σας στέλνουν τράπεζες, funds και εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Αναφέρουν τους αριθμούς καταχώρησης της σύμβασης πώλησης του κόκκινου δανείου στο υποθηκοφυλακείο Αθήνας. Τους χρειάζεστε για να μην παιδεύεται κατά τη διάρκεια της αναζήτησης ο δικηγόρος σας.

  Δεύτερον όσοι έχετε φλέγον ζήτημα, αναζητήστε το κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο άμεσα. Όχι αύριο, χτες. Αφού διαβείτε την πόρτα του υποθηκοφυλακείου, τα υπόλοιπα είναι απλά.

  Τρίτον οργανωμένα και συντεταγμένα ζητήστε να νομοθετηθεί άμεσα να λαμβάνει ο δανειολήπτης αντίγραφο της σύμβασης πώλησης του κόκκινου δανείου του με απλή ηλεκτρονική αίτηση και απολύτως ανέξοδα. Η τεχνική υποδομή υπάρχει ήδη. Μπείτε στο https://ktimatologio.gov.gr/Professionals/Account/Login. Επιλέξτε “πολίτες (κτηματολόγιο σε λειτουργία). Θα σας ζητήσει τους κωδικούς της εφορίας. Όσοι έχετε ακίνητο σε περιοχή που λειτουργεί κτηματολόγιο θα διαπιστώσετε ότι και τα συμβόλαια (και γενικώς όλες οι πράξεις) που αφορούν το ακίνητο είναι σαρωμένες (σκαναρισμένες) και αναρτημένες. Λείπουν κάποιες χρονιές λόγω αβελτηρίας των υπαλλήλων του κτηματολογίου, αλλά αυτό μη σας επηρεάζει. Αυτά σας τα αναφέρω για να μπείτε στο νόημα. Το υποθηκοφυλακείο Αθήνας μαζεύει κυριολεκτικά ένα σκασμό λεφτά για την καταχώρηση αυτή των συμβάσεων πώλησης των κόκκινων δανείων. Δεν παθαίνει απολύτως τίποτα να αναθέσει σε έναν από τους υπαλλήλους του να σκανάρει τις συμβάσεις. Σιγά το θέμα. Πόσο κοστίζει ένα καλό επαγγελματικό scanner;

  Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι αυτό που λυτοί και δεμένοι φυλάττουν σαν επτασφράγιστο μυστικό δεν πρόκειται να σας το αποκαλύψουν και μάλιστα δημόσια επειδή απλά το επιθυμήσατε. Χρειάζεται να εκφράσετε τη βούλησή σας οργανωμένα. Για το λόγο αυτό έχετε ενώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών, επιμελητήρια κι άλλους συλλογικούς φορείς. Αν κι εκεί βρείτε τοίχο που γράφει “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” κυρίως μη χάσετε την ευκαιρία για πολύτιμα συμπεράσματα.

  Ο δρόμος της αρετής στην αρχή είναι στενός. Μετά πλαταίνει.

  Κάτι μου λέει πως θα τα ξαναπούμε για τα funds.

  ΥΓ 1. Ο πλήρης τίτλος του άρθρου είναι “σας παίρνουν τα σπίτια, ξεβρακώστε τους, δεν το αντέχουν”.

  ΥΓ 2. Αν και βαθύτατα αλγεινή, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη για όλους μας η περίπτωση της συνταιούχου δημοσιογράφου Κολοβού, η οποία έχασε το σπίτι της στον πλειστηριασμό και την ξεσπίτωσαν βίαια και ταπεινωτικά. Ο δικαστικός επιμελητής Παύλος Καλκιτανίδης κατά τη διαδικασία της έξωσης της Κολοβού, με τη συνδρομή ένστολων αξιωματικών, διέπραξε πλείστα όσα ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα (ενδεικτικά ρίξτε μια ματιά στο δημοσίευμα: https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/367933_kolafos-gia-ton-dikastiko-epimeliti-sto-spiti-tis-koloboy-i-grammateas-toy). Επιγραμματικά αναφέρω ότι η Κολοβού ζήτησε να πάρει προσωπικά της αντικείμενα κι ο Καλκιτανίδης της το απαγόρευσε. Στο νόμο λέγονται κινητά πράγματα και είναι ακατάσχετα, δηλαδή δεν επιτρέπεται να κατασχεθούν. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαν καν κατασχεθεί, άρα δεν είχαν βγει στον πλειστηριασμό και ήταν περιουσία της Κολοβού. Το κάνω πιο “λιανά”, στον πλειστηριασμό βγήκαν μόνο τα ντουβάρια, ούτε το κινητό τηλέφωνο, ούτε η οικοσκευή, ούτε τα ρούχα που βρίσκονταν στην ντουλάπα της Κολοβού. Άρα αυτό που έγινε ήταν οργανωμένη κλοπή (το άρθρο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μπω στις λεπτομέρειες τι είναι κλοπή και τι υπεξαίρεση). Δεν μας απασχολεί που το κίνητρο δεν ήταν τόσο οικονομικό αλλά κυρίως ψυχολογικό (να τσακίσουν το ηθικό της Κολοβού για μη διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά της). Η κλοπή είναι κλοπή. Πάμπολλοι συμπολίτες μας ένιωσαν την αδικία και συμπαραστάθηκαν στην ξεσπιτωμένη δανειολήπτρια διαδηλώνοντας. Κανείς όμως δεν υπέβαλε μια μήνυση κατά του δικαστικού επιμελητή και των συνεργών του στην κλοπή αστυνομικών ούτε μια αναφορά κατά του επιμελητή στο σύλλογό του για να του καταλογιστεί το βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα και να του πάρουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Κι αφού τα λόγια είναι “έπεα πτερόεντα” κατά τον Όμηρο και τα παίρνει ο αέρας, ο Καλκιτανίδης και η παρέα του θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί. Αντίθετα τα γραπτά μένουν.

  Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον Καλκιτανίδη, τους συνεργούς του αστυνομικούς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου “προστασίας του πολίτη” που σας έδειξαν περίτρανα πόσο μαυρόψυχα είναι τα κοράκια και πώς λειτουργούν.

  Δε χρειάζεται να θυμώνετε. Αλλά μην ξεχνάτε, δε θέλει (μόνο) κόπο, θέλει τρόπο.

  Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

 • ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Ο οφειλέτης έκανε ένα τεράστιο λάθος. Νόμισε ότι οι εκπρόσωποι του fund είναι σοβαροί άνθρωποι. Τον εξαπάτησαν με χυδαίο τρόπο.

  Ο άνθρωπος ήταν εγγυητής σε ένα επιχειρηματικό δάνειο και σε μια πιστωτική κάρτα. Επειδή το δάνειο ήταν εταιρικό – επιχειρηματικό ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για δυο εντελώς διαφορετικές – ξεχωριστές οφειλές. Το δάνειο, μαζί με τους τόκους έφτανε περίπου τις 150.000 ευρώ. Η οφειλή από την πιστωτική κάρτα ήταν της τάξεως των 2.500 ευρώ.

  Για την ακρίβεια ο εγγυητής έκανε δύο λάθη. Πρώτον είπε στον εχθρό του, το fund, πόσα χρήματα μπορεί να μαζέψει. Θα δείτε πιο κάτω ότι αυτό ήταν το σημαντικότερο λάθος του. Δεύτερον δεν απευθύνθηκε σε δικηγόρο, νομίζοντας ότι είχε να κάνει με σοβαρούς ανθρώπους.

  Τέλος Δεκέμβρη 2019 ο εγγυητής απευθύνθηκε προφορικά στο fund. Τους είπε ότι με τα χίλια ζόρια μπορεί να μαζέψει ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ. Του υποσχέθηκαν γραπτά ότι αν έδινε τα χρήματα αυτά θα “κουρευόταν” το επιχειρηματικό δάνειο, οπότε θα εξοφλούσε ολοσχερώς.

  Τους εμπιστεύθηκε. Μέσα σε μια βδομάδα τους πλήρωσε τα χρήματα. Του έδωσαν εξοφλητική απόδειξη στην οποία αναφέρουν ότι εισέπραξαν τα 20.000 ευρώ, οπότε εξοφλήθηκε η οφειλή με τους αριθμούς λογαριασμού και σύμβασης της πιστωτικής κάρτας. Εννοούν, χωρίς να του το λένε, ότι μιας και του περίσσευαν, τους έδωσε πουρμπουάρ πάνω από 15.000 ευρώ.

  Ο εγγυητής δεν πρόσεξε τα χαρτιά. Εμπιστεύθηκε τους “σοβαρούς ανθρώπους”.

  Πέρασε ο καιρός κι ο δρόμος του τον έβγαλε στο γραφείο μου. Αφού δρομολογήσαμε τις ενέργειές μας για τις άλλες οφειλές του, μου επεσήμανε ότι τον καλεί ένα δικηγορικό γραφείο για την πιστωτική κάρτα. Έτσι νόμιζε, καθώς θυμόταν την επωνυμία του fund.

  Ευελπιστώ ότι αντιλαμβάνεστε το ψυχολογικό σοκ που υπέστη όταν του ανακοίνωσαν ότι του ζητάνε 135.000 ευρώ. Εύλογα αναρωτιέστε τι έγινε κι από 150.000 ευρώ η οφειλή μειώθηκε στα 135.000. Απλό είναι. Κράτησαν όσα κράτησαν για την πιστωτική κάρτα και τα υπόλοιπα τα πίστωσαν στο επιχειρηματικό δάνειο. Ακόμη και με αυτό τον τρόπο δε βγαίνουν οι υπολογισμοί, αφού από το τέλος του 2019 θα έπρεπε να έχουν χρεωθεί τόκοι πάνω από 10.000 το χρόνο. Προφανώς στο fund έπαιζαν με το λογιστικό φύλλο του δανείου κι απλά εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα για μια φορά ακόμη.

  Κατά τούτο ο εγγυητής – οφειλέτης ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του. Έμπλεξε με τελείως βλάκες, οπότε θα είναι ευχερέστατο να αποδείξει το δίκιο του. Βεβαίως θα ζητήσει και αποζημίωση.

  Ήδη ζητήσαμε αναλυτική κατάσταση οφειλών κι όλα θα γίνουν φως φανάρι.

  Σημειώστε δυο διατάξεις νόμου:

  Η παρ. 3 του άρθρου 47 του ν. 2873/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 42 του ν. 2912/2001 έχει ως εξής:

  	"3. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης, να χορηγούν στον αιτούντα οφειλέτη αντίγραφα των δανειστικών συμβάσεων και κατάσταση με ανάλυση του ύψους της οφειλής, καθώς και αντίγραφα των υφιστάμενων καρτελών και παραστατικών.

  Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω υποχρέωσης, με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβάλλεται σε βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων πρόστιμο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές για κάθε παράβαση. Το ποσό του προστίμου αυτού αποτελεί δημόσιο έσοδο και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.»

  Η παρ. 22 του ν. 4354/2015, όπως τροποποιηθείσα ισχύει, έχει ως εξής:

  22. Οι εταιρίες της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρουθεωρούνται δανειστές και προμηθεύτριες κατά την έννοια του ν. 2251/1994 (Α`191) και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία περί Προστασίας Καταναλωτή, όπως αυτή κάθε φορά εφαρμόζεται και ισχύει, με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (Β`2289/2014), με τους κανόνες που διέπουν τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων που ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2014/17, καθώς και με όλες τις σχετικές με χορηγούμενα από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα δάνεια και πιστώσεις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες”.

  Τράπεζες και funds υποχρεούνται να σας δίνουν αντίγραφα των δανειστικών συμβάσεων και αναλυτική κατάσταση της οφειλής εντός 90 ημερών από την αίτησή σας. Σε περίπτωση παράβασης, τους καταγγέλετε στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία υποχρεούται να τους επιβάλει πρόστιμο μέχρι το αντίστοιχο των 5.000.000 δραχμών, δηλαδή 14.673,51 ευρώ.

  Δυστυχώς η Τράπεζα της Ελλάδος συστηματικά δεν εφαρμόζει τον κανόνα αυτό. Όσες φορές ζήτησα για πελάτη μου να επιβληθεί το πρόστιμο αυτό σε τράπεζα ή fund η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μου έστειλε αντίγραφο της αίτησής μου με τον αριθμό πρωτοκόλλου και βεβαίως δεν μου έστειλε οποιαδήποτε απάντηση για την ουσία του αιτήματος. Γιατί; Τροφή για σκέψη.

  Ίσως είναι και καλύτερα έτσι. Να ξέρουμε ξεκάθαρα ποιος είναι ποιος και ποια κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

  Η διάταξη όμως είναι κρυστάλινα διάφανη. Υποχρεούνται να σας δώσουν τα στοιχεία του δανείου. Αν δεν το πράξουν, ξεκάθαρα, εκτός όλων των άλλων θα πρόκειται και για αυτό που στα νομικά ονομάζεται αδικοπρακτική ευθύνη. Θα δικαιούστε δηλαδή αποζημίωση για τη ζημιά που παθαίνετε επειδή δε θα έδωσαν τα χαρτιά και ταυτόχρονα χρηματική ικανοποίηση της ηθικής σας βλάβης, δηλαδή αποζημίωση για τη στεναχώρια σας.

  Πόση είναι η υλική ζημιά σας; Υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει στο ύψος της οφειλής από το δάνειο. Ξανασκεφτείτε το: πόση ζημιά παθαίνετε επειδή δε σας δίνουν τα χαρτιά.

  Απλώς δεν έτυχε κανείς μέχρι σήμερα να ζητήσει αποζημίωση και στεναχώρια βάσει αυτών των διατάξεων.

  Κι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος που συμβαίνει αυτό. Θυμηθείτε το πρώτο λάθος του οφειλέτη στην περίπτωσή μας. Πρόλαβε και ξόδεψε όλα τα χρήματά του, δίνοντάς τα στον εχθρό του.

  Όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε κάποιους από εσάς, τα χρήματα στις περιπτώσεις αυτές είναι τα “πυρομαχικά” σας. Αν τα δώσετε στον εχθρό σας, θα σας λείψουν όταν τα χρειάζεστε. Απαιτείται σύνεση για να μη βρεθείτε να χρυπάτε το “κεφάλι σας στον τοίχο”, αναφωνώντας στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.

  Μην πιστέψει κανένας σας ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση ή ανθρώπινο λάθος.

  Ποιο λάθος; Δεν το εντόπισαν στα τρία χρόνια κι όλως παραδόξως και συμπτωματικά το “λάθος” τους αποφέρει 135.000 ευρώ (κατά τους γελοίους υπολογισμούς τους).

  Ποια μεμονωμένη περίπτωση; Το 2020 προσπαθούσα να ρυθμίσω μια μικρή οφειλή πελάτη μου. Το σχέδιο ρύθμισης προέβλεπε μία δόση, που αν πληρωνόταν, θα “κουρευόταν” το δάνειο και θα εξοφλούνταν ολοσχερώς η οφειλή. Έλα μου ντε που υπήρχε και μια προθεσμία για την καταβολή αυτή. Η προθεσμία είχε ήδη περάσει όταν μου έστειλαν το σχέδιο της σύμβασης διακανονισμού της οφειλής. Ναι, ναι, ναι πολύ καλά διαβάσατε. Αν άφηνα τον πελάτη μου να πληρώσει όσα του ζητούσαν, μετά θα του ζητούσαν και τα υπόλοιπα, τα “κουρεμένα”, αφού ξεκάθαρα η πληρωμή του θα ήταν εκπρόθεσμη.

  Μη διανοηθεί κανένας σας ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος. Για αρχή το επεσήμανα τηλεφωνικά. Σιγή ιχθύος. Τα έγραψα σε mail. Καμία αντίδραση. Υπέβαλα μήνυση κατά του δικηγόρου του fund, που από το γραφείο του μου έστειλαν το σχέδιο διακανονισμού, και αναφορά για πειθαρχικό παράπτωμα εναντίον του στο δικηγορικό σύλλογο. Πέραν δύο γεμάτα χρόνια. Ούτε μια λέξη για συγνώμη δεν ψέλισε. Αυτό λέγεται έμπρακτη ομολογία ενοχής. Τόσο απλά.

  Ταυτόχρονα θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και με το ποιος υπογράφει για λογαριασμό του fund. Τα funds είναι ξένες εταιρίες. Τρέχα γύρευε ποιος τις δεσμεύει με την υπογραφή του. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο υποχρεούνται να αναθέτουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε εταιρίες διαχείρισης, οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και υπόκεινται στην ελληνική ένομη τάξη.

  Στο ΓΕΜΗ, λοιπόν, θα δείτε ποιοι είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρίας διαχείρισης με την οποία συναλάσσεστε. Αν το έγγραφο δεν το υπογράφει ο νόμιμος εκπρόσωπος, για να δεσμεύεται η εταιρία από την υπογραφή του υπαλλήλου της, θα πρέπει να υφίσταται (και βεβαίως να σας επιδειχθεί) εξουσιοδότηση υπογραφής από τον νόμιμο εκπρόσωπο και ταυτόχρονα η εξουσιοδότηση αυτή να επιτρέπεται από το καταστατικό της εταιρίας.

  Δεν πρόκειται για επίδειξη θεωρητικών γνώσεων. Αυτό μου συνέβη. Ζήτησα την εξουσιοδότηση υπογραφής και δεν μου την έστειλαν, διότι δεν υπήρχε. Υπέβαλα μήνυση και εξουσιοδότηση δεν προσκομίστηκε. Μην ξεχνάτε ότι σήμερα το δάνειό σας το έχει αυτό το fund κι αύριο ίσως το πουλήσει σε άλλο. Έτσι κι αλλιώς σχεδόν τζάμπα το αγόρασε. Τι παθαίνει να το πουλήσει με ανάλογο τίμημα; Θέλει κανείς σας να ασκήσει αγωγή σε ιρλανδικό ή σουηδικό fund; Αναλογιστείτε για μια στιγμή το κόστος.

  Αν σας έπιασε πονοκέφαλος με τις λεπτομέρειες αυτές, δεν παθαίνετε και τίποτα να δώσετε κυριολεκτικά “δυο δραχμές” σε δικηγόρο για να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά σας.

  Για τα funds έχουμε να πούμε πολύ σημαντικότερα. Ευχαριστήστε τους από τα βάθη της καρδιάς σας που δε χάνουν ευκαιρία να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι.

  Μέχρι να τα ξαναπούμε, τεράστια προσοχή με τις συναλλαγές σας μαζί τους. Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε…

  Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

 • ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Οι αρτινοί έχετε μια ιδέα για τα χρέη της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας. Οι υπόλοιποι θα διασκεδάσετε σήμερα. Ας πιάσουμε το κουβάρι από την αρχή.

  Από το 2014 η ένωση συγχωνεύθηκε με άλλους συνεταιρισμούς και πλέον αποτελεί πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει. Στο άρθρο αυτό θα συνεχίσω να την αποκαλώ ένωση, αν και η νέα επωνυμία είναι “αγροτικός συνεταιρισμός Άρτας – Φιλιππιάδας”.

  Χρωστάει αρκετά και σε πολλούς. Κυρίως όμως συμπεριφέρεται εξαιρετικά ανέντιμα.

  Ο πρώην μισθωτής σε ένα από τα ακίνητα της ένωσης πλήρωνε ενοίκιο της τάξης των 2.000 ευρώ το μήνα μέχρι πρόσφατα. Ο νέος μισθωτής πληρώνει 700. Χρειάζεται για να είναι κανείς μάγος για να αντιληφθεί τι γίνεται με τη διαφορά;

  Επέβαλα κατάσχεση των μισθωμάτων για λογαριασμό πελάτη μου. Η διαδικασία ονομάζεται “κατάσχεση εις χείρας τρίτου”. Μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες της Άρτας δεν προσήλθαν στο Ειρηνοδικείο για να υποβάλλουν την προβλεπόμενη από το νόμο “δήλωση τρίτου”, δηλαδή αν πράγματι έχουν νοικιασμένο ακίνητο της ένωσης και τι ενοίκιο πληρώνουν. Φήμες αναφέρουν ότι, αν μαθευόταν το ποσό, απλά δε θα μπορούσαν πλέον να κυκλοφορούν στην Άρτα.

  Υπάρχουν και εκ πρώτης όψεως κανονικά ενοίκια. Ήταν βεβαίως χρησιμότατα ως μέτρο σύγκρισης με τα εικονικά. Κρατήστε ένα βασικό στοιχείο. Για τους λόγους που θα δείτε παρακάτω προς το παρόν δεν είμαι σε θέση να έχω πλήρη άποψη για τα οικονομικά της ένωσης. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι και μόνο αν πληρώνονταν κανονικά τα ενοίκια, αντίστοιχα με την πραγματική αξία των ακινήτων, πιθανότατα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εξοφλούνταν όλα τα χρέη της ένωσης.

  Συγκρίνετε τη δήλωσή μου αυτή με τη σημερινή κατάσταση της φαληρισμένης ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη και την τεράστια εμπορική της δραστηριότητα, την οποία βεβαίως τώρα έχει εγκαταλείψει. Τα συμπεράσματα για το τι έγινε και συνεχίζει να γίνεται είναι δικά σας.

  Επίσης φημολογείται ότι η ένωση οφείλει στον ΕΦΚΑ ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ και δεν εξυπηρετεί το χρέος. Ο ΕΦΚΑ έχει επιβάλει κατάσχεση σε ένα από τα ακίνητα της ένωσης για ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ το 2002. Έκτοτε “σιωπή και νέκρα στα μουράγια κι ούτε ένα γράμμα”.

  Αντίθετα η εφορία Πρέβεζας, που αυτή είναι αρμόδια μετά τη φυγή του δικαστικού τμήματος από την Άρτα, και κατάσχεση επέβαλε πρόσφατα σε ακίνητο , διασφαλίζοντας οφειλή περίπου μισού εκατομμυρίου, και σε μίσθωμα. Με την κατάσχεση του ενοικίου έχει εξοφληθεί σημαντικό τμήμα του χρέους.

  Με απλά λόγια ο έφορος θα πάρει τα χρήματα της οφειλής γιατί έπραξε τα στοιχειώδη προβλεπόμενα σε τέτοιες περιπτώσεις. Όλους τους άλλους σ’ αυτή την υπόθεση τους βλέπω να συμπεριφέρονται περίεργα.

  Η ένωση εκτός από τα σούπερ μάρκετ σε Άρτα και Φιλιππιάδα, που πλέον δε λειτουργούν, είχε τρεις επιχειρηματικές δραστηριότητες:

  1. Εμπορευόταν την παραγωγή εσπεριδοειδών των μελών της.

  2. Πουλούσε αγροεφόδια και μηχανήματα στα μέλη της.

  3. Παρείχε υπηρεσίες στα μέλη της.

  Σχετικό είναι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας greekonline.gr (https://www.greekonline.gr/dir/eas-artas-filippiadas-easaf/). Το δημοσίευμα είναι αναλυτικό και όσον αφορά τη χρήση των κτιρίων στις εμπορικές δραστηριότητες της ένωσης.

  Πέραν των εμπορικών δραστηριοτήτων, τεράστια ήταν η δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών στους αγρότες – μέλη της ένωσης, όπως αιτήσεις επιδοτήσεων, δηλώσεις ΟΣΔΕ (το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) είναι ένα σύστημα αποτύπωσης και καταγραφής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή των παραγόμενων προϊόντων από αυτές, ώστε η διανομή των ενισχύσεων στους αγρότες να είναι διαφανής και δίκαιη) και γενικά όλες τις συναφείς αιτήσεις των αγροτών. Πρόκειται για τεράστιο κύκλο εργασιών και σίγουρα έσοδα της ένωσης, καθώς οι αγρότες στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχρεωτικά υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές ώστε να δύνανται να λάβουν τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις, να είναι ασφαλισμένο το κεφάλαιο και η παραγωγή τους από τον ΕΛΓΑ κλπ. Μάλιστα δε χρειαζόταν να κάνει απολύτως τίποτα η ένωση για να ανεύρει την πελατεία, αυτούς δηλαδή που χρειάζονταν αυτές τις υπηρεσίες. Οι αγρότες είχαν συνηθίσει ετησίως να λαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες από την ένωση, καθώς τους αγόραζε και την παραγωγή.

  Αρχές του 2017 ιδρύθηκε ένας συνεταιρισμός με παρόμοια επωνυμία, ο γενικός αγροτικός συνεταιρισμός Άρτας – Φιλιππιάδας (ΓΑΣΑΦ), που έξ όσων γνωρίζω (και διαφημίζει και ο ίδιος) κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Υποβάλει τις αιτήσεις αυτές των αγροτών.

  Πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του ΓΑΣΑΦ ήταν ο πρόεδρος του δσ της ένωσης.

  Κατά τον ίδιο χρόνο η ένωση έπαυσε να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές στους αγρότες, καθώς απλά έκλεισε τα γραφεία της και οι περισσότεροι από τους εργαζομένους της όλως τυχαίως και συμπτωματικά βρέθηκαν στον ΓΑΣΑΦ. Λίγοι εργαζόμενοι διαφώνησαν και προσέφυγαν στα δικαστήρια.

  Το σχέδιο εκ πρώτης όψεως πράγματι προστατεύει τα κέρδη από τις υπηρεσίες αυτές προς τους αγρότες από τις απαιτήσεις των πιστωτών της ένωσης. Αν το καλοσκεφτείς όμως είναι παιδαριώδες και βλακώδες. Αποκαλύπτει τους δράστες και τους εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους. Από τη στιγμή που θα πιάσεις την άκρη του νήματος, “το πουλόβερ ξηλώνεται” ολόκληρο μεμιάς. Οι δράστες απομένουν γυμνοί σε κοινή θέα. Αναλογιστείτε μόνο ότι μου έφτασαν λιγότερο από δύο μήνες για να τα ανακαλύψω όλα. Και βέβαια ταυτόχρονα είχα και όλες τις άλλες εργασίες του γραφείου μου.

  Αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπέβαλα μήνυση για σοβαρότατα αδικήματα. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρόκειται να σας πω ο.τιδήποτε άλλο προς το παρόν. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται στο άρθρο αυτό προκύπτουν από έγγραφα προσβάσιμα σε κάθε πολίτη και βέβαια από όσα διαπιστώνουμε καθημερινά με τα μάτια μας και τα αυφτιά μας όλοι οι αρτινοί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έργο της ανάκρισης είναι να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

  Πριν προχωρήσουμε, χρειάζονται δυο διευκρινίσεις:

  Υπάρχει περίπτωση να νιώσουν θιγμένοι από το άρθρο αυτό κάποιοι από τους επιχειρηματίες που νοικιάζουν ακίνητα της ένωσης. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν ενοίκια κανονικά, ενοίκια προφανέστατα εικονικά και ενοίκια που “όλως περιέργως” δε δηλώθηκαν στο δικαστήριο κατά το νόμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μισθώσεις εδώ και πολλά χρόνια δηλώνονται ηλεκτρονικά στην εφορία. Τίποτα δε μπορεί να κρυφτεί. Τα πάντα αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη και προφανώς η αλήθεια θα αποκαλυφθεί κατά την πρόοδο της ανάκρισης. Αν κάποιοι από τους επιχειρηματίες αυτούς επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου, στέλνοντάς μου και τα ανάλογα πειστήρια, και εφόσον τα ενοίκια ανταποκρίνονται στην αξία των ακινήτων άμεσα θα δημοσιεύσω ότι δεν τους θεωρώ μέρος του σκανδάλου. Βεβαίως έχουν και δικαιώματα, κι ένα από αυτά είναι το δικαίωμα της σιωπής. Αυτοί ξέρουν για τους εαυτούς τους.

  Ο ΕΦΚΑ όμως δεν μπορεί να σιωπήσει. Το θέμα είναι σοβαρότατο και αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία του νομού Άρτας. Το ερώτημα είναι απλούστατο: είχε ή δεν είχε αδικαιολόγητη ανοχή εκ μέρους του ΕΦΚΑ η ένωση; Τα χρέη της ένωσης στον ΕΦΚΑ είναι περίπου 250.000 ευρώ, που διασφαλίζονται με την κατάσχεση ή πρόκειται για ουσιωδώς διαφορετικό ποσό; Ξεκαθαρίζω ότι δεν αναφέρομαι σε μικροποσά. Δεν θα έθετα ζήτημα αν ένας υπάλληλος άργησε δυο χρόνια να διασφαλίσει προσαυξήσεις της τάξεως των 50.000 ευρώ. Περιμένω δημόσια απάντηση. Το άρθρο έχει αποσταλεί στο γραφείο τύπου του ΕΦΚΑ.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι κάποια από αυτά που ανέφερα στο άρθρο μου “κύκλωμα διαφθοράς στον ΕΦΚΑ” (https://aristatsis.wordpress.com/2022/03/09/%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%86%ce%ba%ce%b1/) είναι αυταπόδεικτα. Τα υπόλοιπα εκτιμώ ότι στους οκτώ μήνες που πέρασαν από τη δημοσίευση του άρθρου η διοίκηση του ΕΦΚΑ προλάβαινε τα ερευνήσει. Γιατί λοιπόν συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους οι εμπλεκόμενοι διευθυντάδες; Και πάλι απαιτείται μια δημόσια απάντηση. Για σας όμως τους αναγνώστες είναι μια υπέροχη τροφή για σκέψη…

  Μεγάλο μέρος των χρεών της ένωσης ήταν προς την πρώην αγροτική τράπεζα. Εύλογος λοιπόν είναι ο θυμός μας, των πολιτών που επωμιστήκαμε την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Εμείς τα πληρώσαμε κι αυτά που σήμερα διεκδικούν τα funds από την ένωση.

  Αλλά τα ποσά που ανέφερα μέχρι τώρα με τίποτα δε δικαιολογούν το τίτλο σκάνδαλο μεγατόνων. Δεν έχασα το μέτρο. Τώρα αρχίζουν τα “ωραία”.

  Με το νόμο 4384/2016 οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεώθηκαν να εγγραφούν στο εθνικό μητρώο αγροτικών συνεταιρισμών του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης (εφεξής μητρώο) και βεβαίως σε τακτά χρονικά διαστήματα να στέλνουν τα στοιχεία τους (νέα δσ, τροποποιήσεις καταστατικού, οικονομικές καταστάσεις, πορίσματα ελεγκτών κλπ) στο μητρώο. Αλλιώς ούτε τιμολόγιο δε θα μπορούσαν να εκδώσουν.

  Ο νόμος του 2016 αντικαταστάθηκε με το νόμο 4673/2020. Το θέμα πέρασε σε άλλο επίπεδο. Πλέον και η αρχική ίδρυση συνεταιρισμού και η τροποποίηση καταστατικού αφαιρέθηκαν από την αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου και ανατέθηκαν στο μητρώο. Θα δείτε παρακάτω τι σημαίνει αυτό.

  Αυτό το μητρώο είναι μια κατάσταση εντελώς τριτοκοσμική. Ρίξτε μια ματιά στις αντικρουόμενες και πάντως τελείως ασαφείς εγγραφές στους καταλόγους εγγεγραμμένων στο μητρώο συνεταιρισμών (http://minagric.gov.gr/index.php/el/ethniko-mitroo-agrotikon-synetairismon-kai-allon-syllogikon-foreon-menu, όπου αναφέρονται ο “αρχικός” κατάλογος, συμπληρωματικός, 2ος συμπληρωματικός και 3ος συμπληρωματικός και οι κατάλογοι των ετών 2018 και 2019, και http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/sillogikes-agrotikes-organoseis, όπου περιέχεται ο κατάλογος της 24-10-2022). Αν βγάλετε άκρη πότε ίσχυε και τι πείτε μου κι εμένα.

  Κυρίως όμως ιδίως οι μικροί συνεταιρισμοί φορτώθηκαν με υπέρογκα έξοδα, για να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία του μητρώου, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αναγκαστούν να παύσουν τη λειτουργία τους, επειδή απλούστατα δεν “έβγαιναν” να πληρώνουν αυτά τα παραπανίσια έξοδα λειτουργίας. Εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, αγρότες έχασαν μια επιλογή πώώλησης των προΐόντων τους και πλέος είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε εμπόρους για τους οποίους οι ίδιοι (οι αγρότες) αναφέρουν ότι είναι συνεννοημένοι μεταξύ τους για να κρατάνε τις τιμές αγοράς τεχνητά χαμηλές, ενώ ο καταναλωτής χρυσοπληρώνει τα ίδια προϊόντα. Αυτό το γνωρίζω προσωπικά.

  Υποτίθεται ότι ολόκληρη η κοινωνία μας επωμίστηκε αυτό το βάρος στο όνομα της διαφάνειας που θα μας προσέφερε το περίφημο μητρώο. Αμ δε.

  Έχετε προσέξει κάτι διαφημιστικά σλόγκαν που βγάζουν οι επαγγελματίες σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς του τύπου “ότι συμβαίνει εδώ, μένει εδώ”; Κάπως έτσι είναι και το μητρώο. Ότι φτάσει στο μητρώο, μένει στο μητρώο. Το μόνο που βλέπουμε εμείς οι πολίτες είναι οι πιο πάνω κατάλογοι, που ουσιαστικά δε λένε απολύτως τίποτα. Μέχρι το 2020 τουλάχιστον μπορούσε κανείς να μεταβεί στο Ειρηνοδικείο της έδρας του συνεταιρτισμού και να λάβει αντίγραφο του καταστατικού. Τα νέα καταστατικά πήγαν στο μητρώο και μένουν στο μητρώο.

  Αν η δήλωσή μου αυτή “σας πέφτει βαριά” και δυσκολεύεστε να τη χωνέψετε, μπορείτε απλούστατα να την επιβεβαιώσετε τηλεφωνώντας στο μητρώο (http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/sillogikes-agrotikes-organoseis). Συστηματικά δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Αν όμως τους στείλετε σχετικό email, δε μπορούν να κάνουν αλλιώς και σας ορίζουν ραντεβού για να τηλεφωνήσετε.

  Να είναι καλά οι άνθρωποι, εμένα μου έκαναν ακόμα μεγαλύτερο δώρο. Καθώς ολοκλήρωνα τη μήνυση ήθελα επιβεβαίωση για την εγγραφή ή μη της ένωσης στο μητρώο. Έστειλα λοιπόν γραπτή αίτηση. Στην αρχή μου τηλεφώνησαν και μου έλεγαν άλλα από αυτά που μου είχαν πει δυο μήνες πριν και βεβαίως από αυτά που έβλεπαν τα μάτια μου. Δεν τους πέρασε, επέμεινα να μου απαντήσουν γραπτά, όποια κι αν ήταν η απάντησή τους. Είπαν ότι θα το έκαναν. Για να μη μου απαντήσουν γραπτά, μου τηλεφώνησε πλέον η προϊσταμένη για να με μαλώσει, που μιας κι ήταν απασχολημένη με σοβαρές δουλειές σιγά μην απαντούσε σε κάθε δικηγόρο. Κι αυτηνής δεν της πέρασε, της τα είπα όπως έπρεπε. Και κυρίως επέμεινα στη γραπτή απάντηση. Αναγκάστηκε λοιπόν να μου απαντήσει ακόμα υψηλότερο κλιμάκιο, γραπτά πλέον, ότι πρέπει να θεμελιώσω συγκεκριμένο έννομο συμφέρον για να λάβω την απάντηση στην αίτησή μου.

  Αφήστε κατά μέρος τα παιχνιδάκια των υπαλλήλων με τις λέξεις. Αφήστε κατά μέρος τι συνέβη πραγματικά κι επί της ουσίας με την εγγραφή της ένωσης στο μητρώο. Θα το βρει η ανάκριση αυτό. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι το μητρώο είναι οργανωμένος μηχανισμός αδιαφάνειας; Αν συμπεριφέθηκαν έτσι σε εν ενεργεία δικηγόρο, πως θα συμπεριφερθούν σε εσάς; Βάλτε οι ίδιοι “τον δάκτυλόν σας επί τον τύπον των ήλων”.

  Συγκρίνετε λοιπόν τη συμπεριφορά του μητρώου με το τι συμβαίνει στην ανάλογη περίπτωση οποιασδήποτε εμπορικής επιχείρησης, είτε ατομικής είτε εταιρίας. Υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, κι έτσι μπορεί να ενημερωθεί οποιοσδήποτε που θέλει να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή με την επιχείρηση αυτή. Ρίξτε μια ματιά εδώ (https://www.businessregistry.gr/publicity/index).

  Αυτό είναι πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων. Και βεβαίως επειδή είναι πολλά τα λεφτά, Άρη”, ταυτόχρονα είναι και οικονομικό. Αυτοί που σκοπεύουν να εγκληματίσουν, γνωρίζοντας την κατάσταση της αδιαφάνειας, εύλογο είναι να αποθρασύνονται. Αυτό αφορά όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας.

  Δυσκολεύτηκα βέβαια για λίγα λεπτά. Δε μπορούσα να κρατήσω τα γέλια μου από το πως μου έδωσαν κυριολεκτικά “στο πιάτο” τις αποδείξεις οι υπάλληλοι του υπουργείου. Νόμιζαν ότι θα κατάφερναν να με αποτρέψουν από την έρευνα και να συσκοτίσουν την υπόθεση. Τώρα και στον ανακριτή θα αναγκαστούν να τα καταθέσουν όλα και βεβαίως έχουν εκτεθεί αναπανόρθωτα απέναντι στον πολιτικό τους προϊστάμενο. Το άρθρο έχει αποσταλεί και στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης.

  Ε, και το κερασάκι της τούρτας. Υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης είναι ο αρτινός Γιώργιος Στύλιος. 24 Μάρτη 2022 επισκέφθηκε τα γραφεία του ΓΑΣΑΦ, όπου και φωτογραφήθηκε. Στη σχετική ανάρτηση του ΓΑΣΑΦ στο facebook αναφέρεται: “Τα γραφεία του συνεταιρισμού μας ( ΓΑΣΑΦ ) επισκέφτηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος όπου συζητήσαμε για το ΟΣΔΕ, τα αγροτικά προγράμματα, τις ενισχύσεις λόγω πανδημίας, τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο”.

  Ο ΓΑΣΑΦ λοιπόν είχε και πολιτική κάλυψη. Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημά σας αν συμπεριέλαβα και τον Στύλιο στη μήνυση. Δε δυσκολεύτηκα να αποφασίσω. Θεωρώ τον Στύλιο τόσο βλάκα, που ικανό τον έχω να μην είχε καταλάβει τίποτα σχετικά με το οικονομικό σκάνδαλο της ένωσης. Δεν επεζήτησα παραπανίσια δημοσιότητα μέσω της μήνυσης. Έτσι έκρινα, έτσι έκαμα κι όπως όλοι κρίνομαι κι εγώ.

  Δεν τον θεωρώ όμως τόσο βλάκα, ώστε να μην έχει αντιληφθεί άλλα στοιχειωδέστερα. Τέτοιες υπηρεσίες σε αγρότες προσφέρουν και αρκετές άλλες επιχειρήσεις στην ´Αρτα. Όταν ο αρμόδιος υφυπουργός φωτογραφίζεται στα γραφεία μιας μόνο από αυτές τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα οι αιτήσεις αυτές έχουν οικονομικό αντικείμενο (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κλπ), είναι εύλογο ότι η επιχείρηση που φιλοξενεί τον πολιτικό “κλείνει το μάτι” στην πελατεία της ότι έχει τη δυνατότητα για ένα “μικροσπρώξιμο” στα χαρτιά. Αυτό που στα αθλητικά το λένε “τα σπόρια της διαιτησίας”. Μέχρι εκεί έχω την εντύπωση ότι φτάνει το μυαλό του.

  Για να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά πήγε. Έμεινε με τη λάσπη. Ας πρόσεχε. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

  Το τι συμβαίνει με το μητρώο δεν είμαι σίγουρος αν το έχει αντιληφθεί. Εκ της θέσεώς του, όφειλε. Το βασικό όμως είναι ότι μαζί με εμένα πλέον το αντιληφθήκατε κι εσείς.

  Σε κάποιους από εσάς αρέσουν τα κουτσομπολιά. Μην κολλήσετε όμως με τον Στύλιο. Το βασικό είναι ότι το μητρώο αγροτικών συνεταιρισμών είναι οργανωμένος μηχανισμός αδιαφάνειας. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά και τεράστιος ο αντίκτυπος σε όλη την ελληνική οικονομία.

  Το σκέφτηκα πολύ αν θα δημοσίευα την περίπτωση του Στύλιου. Οι υπάλληλοι του μητρώου με βοήθησαν να αποφασίσω.

  Μιας και ασχολήθηκα όμως μαζί του, χρειάζεται μια διευκρίνιση.

  Αυτοί που ενοχλούνται από την αρθρογραφία μου διακινούν βλακώδεις φήμες ότι βάζω υποψηφιότητα για δήμαρχος Καραϊσκάκη, δήμαρχος Αρταίων, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Άρτας, βουλευτής Άρτας, και συμπαθάτε με αν μου ξέφυγε και καμιά άλλη φήμη γιατί έχω και δουλειές. Μόνο για αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ δεν είπαν μέχρι τώρα ότι ενδιαφέρομαι. Ίσως επειδή είναι όμορφες οι ενδιαφερόμενες να διαδεχθούν τον Στόλτενμπεργκ. Μην τις στεναχωρήσω τις καημένες…

  Καθαρά και ξάστερα αυτά είναι βλακείες που τις διακινούν για να μειώσουν την αξιοπιστία όσων αναφέρονται στα άρθρα μου. Στο σημερινό παράδειγμα δηλαδή, θα πουν ότι προσπαθώ να “φάω” τον Στύλιο, για να του πάρω τη βουλευτική έδρα για τον εαυτό μου.

  Έλα μου ντε που εγώ δημοσιεύω ότι δεν είμαι υποψήφιος. Αν αύριο “μετανιώσω” οι ψηφοφόροι θα έχουν να μου “τρίβουν” αυτό το άρθρο στα μούτρα.

  Μιας που το ξεκαθαρίσαμε κι αυτό οριστικά και αμετάκλητα, ας ασχοληθούμε όλοι μας με την ουσία.

  Και μην ξεχνάτε, ρωτάτε και καμιά φορά τον εαυτό σας “γιατί μου συμβαίνουν όλα αυτά;”.

  Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

 • ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ…

  (αναπηρική σύνταξη σε βιαστές ανηλίκων;;;)

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Έπεσα απ’ τα σύννεφα μόλις διάβασα το δημοσίευμα “Παίρνει και επίδομα από το κράτος όποιος ασελγεί επάνω σε μικρά κορίτσια” της ιστοσελίδας karditsastakra.com (https://karditsastakra.com/2022/10/19/%cf%80%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%b9/).

  (περισσότερα…)
 • ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ…

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης βγήκε σε σύνταξη. Δεν είχε διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα ταμεία. Μόνο στο δημόσιο. Παρά ταύτα ο ΕΦΚΑ έκανε 20 μήνες, σχεδόν δηλαδή δύο χρόνια για να της δώσει την οριστική σύνταξη.

  Αυτό είναι σκανδαλώδες από μόνο του. Όλα τα στοιχεία υπήρχαν εξαρχής στον υπολογιστή του ΕΦΚΑ. Αν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αργοπορία πέραν των δύο εβδομάδων δεν θα την ανεχόταν κανείς. Παρακάτω θα δείτε γιατί στις απονομές συντάξεων αυτό συμβαίνει συστηματικά. Έτσι για να σας φύγει η απορία.

  (περισσότερα…)
 • ΣΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Τέλος Ιουλίου τέλειωσε η προθεσμία των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, στους νομούς που η διαδιασία αυτή δεν είχε ήδη ολοκληρωθεί (εντελώς ενδεικτικά https://www.ot.gr/2022/07/30/oikonomia/dasikoi-xartes-ekpneei-i-prothesmia-gia-tin-ypovoli-antirriseon/).

  (περισσότερα…)
 • ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Στο άρθρο μου με τίτλο “δικηγορικά γραφεία – εισπρακτικές εταιρίες” (https://aristatsis.wordpress.com/?query-8-page=2, 17-5-2022) έγραφα:

  Προέχει να πω σε σας τους αναγνώστες πώς θα απενεργοποιήσετε μεμιάς, πώς κυριολεκτικά θα ξεδοντιάσετε τα “δικηγορικά γραφεία” που λειτουργούν σαν εισπρακτικές εταιρίες.

  (περισσότερα…)
 • ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΘΕΙΤΣΑΣ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδοποιού. Αυτό που λέμε μια κατηγορία μόνος του. Κατά την προσωπική μου άποψη κάποια στιγμή έφτασε να είναι “ισοϋψής” του Μάρκου Βαμβακάρη.

  Διαπράττω “ιεροσυλία”; Είστε σίγουροι;

  Ο Μάλαμας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απολάμβανε από το κοινό του προνόμια που σπανίως απολαμβάνουν καλλιτέχνες παγκοσμίως.

  (περισσότερα…)
 • ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Στις μέρες μας τα νοθευμένα καύσιμα είναι ένα φαινόμενο που συνεχώς αυξάνεται. Με την αύξηση των τιμών οι λωποδύτες έχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνητρο να νοθεύουν. Κυρίως όμως το επίσημο κράτος μας τους έχει αφήσει εντελώς ασύδοτους. Για την ακρίβεια το κράτος κήρυξε επίσημα βλάκες τους τίμιους πρατηριούχους, οι οποίοι πουλάνε καθαρό καύσιμο.

  (περισσότερα…)
 • Ο ΤΕΝΝΙΣΤΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

  Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.

  Σήμερα (12-8-2022) το πρωί ο ογδοντάχρονος πατέρας μου πέρασε από το ΚΕΠ του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη στο Διάσελλο. Δεν ήθελε κάτι ιδιαίτερο, δυο γνήσια υπογραφής.

  (περισσότερα…)
Advertisement